Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kremowa-zupa-pomidorowa-z-kozim-serkiem

Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem

Łagodna, włoska z pochodzenia, zupa z dojrzałych pomidorów, "wzmocniona" kozim twarożkiem. Jeszcze kilka grzanek z oliwą i czosnkiem i mamy doskonały lekki lunch.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg dojrzałych gruntowych pomidorów
2 cebule średniej wielkości
oliwa z oliwek
gałązka świeżego tymianku
200 ml kremowej śmietanki
200 g świeżego koziego twarożku
kilka gałązek bazylii do ozdoby

Opis przyrządzania:
Pomidory zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w nim na minutę. Przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Do sporego garnka wlewamy 3-4 łyżki oliwy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną cebulę i gałązkę tymianku i dusimy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając - cebula nie powinna się przyrumienić. Dodajemy pomidory, solimy i wsypujemy skąpą łyżeczkę cukru. Zwiększamy ogień i dusimy warzywa przez kolejne 5 minut. Wlewamy 200 ml wody, zagotowujemy i gotujemy zupę na średnim ogniu przez 20 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy gałązkę tymianku. Porcjami miksujemy zupę w malakserze lub blenderze, po czym przelewamy przez sitko - to, rzecz jasna, nie jest konieczne, ale nada zupie przyjemną gładkość. Mieszamy zupę ze śmietanką i podgrzewamy, dosalając do smaku. Nalewamy zupę do talerzy lub miseczek i na środku każdej porcji kładziemy szczodrą łyżkę koziego twarożku. Ozdabiamy każdy talerz kilkoma listkami świeżej bazylii.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024