W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kremowa zupa grzybowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Kremowa zupa grzybowa

Pachnąca grzybowa zupa doskonała na jesień. Można do niej użyć grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, kozaki, prawdziwki), a na "bezgrzybiu" pieczarki też się nadadzą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 60 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kilo grzybów (kurki; podgrzybki; kozaki; prawdziwki; pieczarki)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • siekana natka pietruszki

Kremowa zupa grzybowa - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu 3 minuty, aż cebula zmięknie.
Grzyby czyścimy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondla z cebulą i smażymy, mieszając, 5 minut. Posypujemy mąką i smażymy, nadal mieszając, jeszcze minutę.
Do rondla wlewamy mleko i wywar. Mieszamy i zagotowujemy.
Ogień zmniejszamy i gotujemy zupę przez kwadrans, aż grzyby będą miękkie.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kremowa zupa grzybowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kremowa zupa grzybowa przepisy:

  • Zupa grzybowa z orzechami
    Bardzo wytworna jesienna zupa z różnych szlachetnych grzybów. Dodatek pachnących przypieczonych orzechów jest dla podniebienia miłą niespodzianką.
  • Zupa grzybowa z porto
    W prostocie elegancja. Im więcej rodzajów grzybów, tym ciekawiej.
  • Grzyby smażone po francusku
    Jesienne małe danko, doskonałe pod kieliszek wina. Uwaga! - świeża bagietka niezbędna! Grzyby w ten sposób przyrządzone mogą też być dodatkiem do pieczonego lub smażonego mięsa.
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Ragout z leśnych grzybów
    Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2014-02-22 20:32:02
Jak ja lubię takie komentarze! Mam nadzieję, że szanowny Mąż też był zadowolony! Pozdrowienia - Natalka
Moja ocena: 5

małgoska, 2014-02-19 14:04:44
zupa jest przepyszna, właśnie skończyłam robić. pachnie w całej kuchni. od próbowania sparzyłam sobie usta ale nie mogłam się powstrzymać.nie mogę się doczekać jaką minę zrobi mąż kiedy spróbuje to cudo!
Moja ocena: 5