Pachnąca grzybowa zupa doskonała na jesień. Można do niej użyć grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, kozaki, prawdziwki), a na "bezgrzybiu" pieczarki też się nadadzą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kremowa zupa grzybowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu 3 minuty, aż cebula zmięknie.
Grzyby czyścimy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondla z cebulą i smażymy, mieszając, 5 minut. Posypujemy mąką i smażymy, nadal mieszając, jeszcze minutę.
Do rondla wlewamy mleko i wywar. Mieszamy i zagotowujemy.
Ogień zmniejszamy i gotujemy zupę przez kwadrans, aż grzyby będą miękkie.
ZupÄ™ podajemy posypanÄ… natkÄ… pietruszki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kremowa zupa grzybowa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna