Pachnąca grzybowa zupa doskonała na jesień. Można do niej użyć grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, kozaki, prawdziwki), a na "bezgrzybiu" pieczarki też się nadadzą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 cebule
60 g masła
2 zÄ…bki czosnku
1/2 kilo grzybów (kurki; podgrzybki; kozaki; prawdziwki; pieczarki)
1/4 szklanki mÄ…ki
2 szklanki pełnego mleka
1 i 1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
siekana natka pietruszki
Kremowa zupa grzybowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu 3 minuty, aż cebula zmięknie.
Grzyby czyścimy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondla z cebulą i smażymy, mieszając, 5 minut. Posypujemy mąką i smażymy, nadal mieszając, jeszcze minutę.
Do rondla wlewamy mleko i wywar. Mieszamy i zagotowujemy.
Ogień zmniejszamy i gotujemy zupę przez kwadrans, aż grzyby będą miękkie.
ZupÄ™ podajemy posypanÄ… natkÄ… pietruszki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kremowa zupa grzybowa: można zrobić wcześniej
Zupa grzybowa z orzechami Bardzo wytworna jesienna zupa z różnych szlachetnych grzybów. Dodatek pachnących przypieczonych orzechów jest dla podniebienia miłą niespodzianką.
Zupa grzybowa z porto W prostocie elegancja. Im więcej rodzajów grzybów, tym ciekawiej.
Grzyby smażone po francusku Jesienne małe danko, doskonałe pod kieliszek wina. Uwaga! - świeża bagietka niezbędna! Grzyby w ten sposób przyrządzone mogą też być dodatkiem do pieczonego lub smażonego mięsa.
Wołowina z grzybami, wersja katalońska Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
Ragout z leśnych grzybów Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...
Natalia Korcelli, 2014-02-22 20:32:02
Jak ja lubię takie komentarze! Mam nadzieję, że szanowny Mąż też był zadowolony! Pozdrowienia - Natalka
Moja ocena: 5
małgoska, 2014-02-19 14:04:44
zupa jest przepyszna, właśnie skończyłam robić. pachnie w całej kuchni. od próbowania sparzyłam sobie usta ale nie mogłam się powstrzymać.nie mogę się doczekać jaką minę zrobi mąż kiedy spróbuje to cudo!
Moja ocena: 5