Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kremowa-zupa-grzybowa

Kremowa zupa grzybowa

Pachnąca grzybowa zupa doskonała na jesień. Można do niej użyć grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, kozaki, prawdziwki), a na "bezgrzybiu" pieczarki też się nadadzą.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cebule
60 g masła
2 ząbki czosnku
1/2 kilo grzybów (kurki; podgrzybki; kozaki; prawdziwki; pieczarki)
1/4 szklanki mąki
2 szklanki pełnego mleka
1 i 1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
siekana natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu 3 minuty, aż cebula zmięknie.
Grzyby czyścimy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondla z cebulą i smażymy, mieszając, 5 minut. Posypujemy mąką i smażymy, nadal mieszając, jeszcze minutę.
Do rondla wlewamy mleko i wywar. Mieszamy i zagotowujemy.
Ogień zmniejszamy i gotujemy zupę przez kwadrans, aż grzyby będą miękkie.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024