Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kremowa-zupa-grzybowa
Kremowa zupa grzybowa
Pachnąca grzybowa zupa doskonała na jesień. Można do niej użyć grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, kozaki, prawdziwki), a na "bezgrzybiu" pieczarki też się nadadzą.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 cebule
60 g masła
2 ząbki czosnku
1/2 kilo grzybów (kurki; podgrzybki; kozaki; prawdziwki; pieczarki)
1/4 szklanki mąki
2 szklanki pełnego mleka
1 i 1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
siekana natka pietruszki
Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu 3 minuty, aż cebula zmięknie.
Grzyby czyścimy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondla z cebulą i smażymy, mieszając, 5 minut. Posypujemy mąką i smażymy, nadal mieszając, jeszcze minutę.
Do rondla wlewamy mleko i wywar. Mieszamy i zagotowujemy.
Ogień zmniejszamy i gotujemy zupę przez kwadrans, aż grzyby będą miękkie.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024