Seler korzeniowy to moje ulubione zimowe warzywo - nieatrakcyjne z wyglądu, a pełne smaku. Niestety zazwyczaj kończy w garnku z rosołem, jako element niezbędnej w tym kontekście włoszczyzny. A szkoda, bo niewiele trzeba, żeby zagrał główną rolę - o, jak w tej zupie, na przykład!
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem z selera z tymiankiem - Opis przyrządzania:
Seler myjemy, obieramy starannie i kroimy w średniej wielkości kostkę - jeśli wnętrze selera jest włókniste, to je usuwamy.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w taką samą kostkę, jak seler.
Oba warzywa wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej, osolonej wody. Dodajemy jedną gałązkę tymianku. Stawiamy garnek na ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia, po czym gotujemy przez 1/2 godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Wyławiamy seler i ziemniaki z garnka, ale wody od gotowania nie wylewamy.
Przekładamy warzywa do blendera i miksujemy, dolewając 600 ml (trochę ponad 2 szklanki) wody od gotowania (resztę wylewamy), na możliwie gładką masę.
Przelewamy piure do garnka (jeśli komuś bardzo się chce, może przetrzeć zupę przez sitko...) i dodajemy sok z połowy cytryny oraz śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy starannie i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie wsypujemy orzeszki piniowe na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ładnie się zrumienią. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym siekamy ciężkim nożem.
Z drugiej gałązki tymianku oskubujemy listki.
Nalewamy zupę do 4 ogrzanych talerzy, posypujemy orzeszkami piniowymi i tymiankiem i natychmiast podajemy, z obowiązkowym dodatkiem grzaneczek.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Krem z selera z tymiankiem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |