Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-selera-z-tymiankiem
Krem z selera z tymiankiem
Seler korzeniowy to moje ulubione zimowe warzywo - nieatrakcyjne z wyglądu, a pełne smaku. Niestety zazwyczaj kończy w garnku z rosołem, jako element niezbędnej w tym kontekście włoszczyzny. A szkoda, bo niewiele trzeba, żeby zagrał główną rolę - o, jak w tej zupie, na przykład!
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
seler korzeniowy średniej wielkości
2 mączyste ziemniaki (razem jakieś ćwierć kilo)
2 gałązki świeżego tymianku
1/2 cytryny
200 ml kremowej śmietanki
garść orzeszków piniowych
małe grzaneczki do podania
Opis przyrządzania:
Seler myjemy, obieramy starannie i kroimy w średniej wielkości kostkę - jeśli wnętrze selera jest włókniste, to je usuwamy.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w taką samą kostkę, jak seler.
Oba warzywa wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej, osolonej wody. Dodajemy jedną gałązkę tymianku. Stawiamy garnek na ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia, po czym gotujemy przez 1/2 godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Wyławiamy seler i ziemniaki z garnka, ale wody od gotowania nie wylewamy.
Przekładamy warzywa do blendera i miksujemy, dolewając 600 ml (trochę ponad 2 szklanki) wody od gotowania (resztę wylewamy), na możliwie gładką masę.
Przelewamy piure do garnka (jeśli komuś bardzo się chce, może przetrzeć zupę przez sitko...) i dodajemy sok z połowy cytryny oraz śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy starannie i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie wsypujemy orzeszki piniowe na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ładnie się zrumienią. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym siekamy ciężkim nożem.
Z drugiej gałązki tymianku oskubujemy listki.
Nalewamy zupę do 4 ogrzanych talerzy, posypujemy orzeszkami piniowymi i tymiankiem i natychmiast podajemy, z obowiązkowym dodatkiem grzaneczek.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024