Delikatna zupa pieczarkowa, najlepsza na ciepło - nie gorąco-wrząco, nie letnio, nie zimno, tylko właśnie na ciepło. Możemy do niej zrobić kilka grzanek z serem lub Grzanki parmezanowe.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem z pieczarek - Opis przyrzÄ…dzania:
Pieczarki szybko płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Usuwamy ogonki. Odkładamy 10 małych pieczarek, zaś resztę drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane pieczarki, solimy i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Wlewamy szklankę (250 ml) wody, zagotowujemy i gotujemy zupę - nadal na średnim ogniu - przez 10 minut.
W tym czasie obieramy odłożone pieczarki ze skórki, po czym kroimy je w cienkie plasterki.
Ugotowane pieczarki przekładamy do blendera i miksujemy na gładkie piure. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodając łyżkę zupy. Zdejmujemy garnek z ognia, mieszamy zupę z żółtkiem i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy zupa przestygnie, nalewamy ją do talerzy lub miseczek, na wierzch kładziemy plasterki surowych pieczarek i listki natki lub kolendry.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Krem z pieczarek: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |