Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-pieczarek

Krem z pieczarek

Delikatna zupa pieczarkowa, najlepsza na ciepło - nie gorąco-wrząco, nie letnio, nie zimno, tylko właśnie na ciepło. Możemy do niej zrobić kilka grzanek z serem lub Grzanki parmezanowe.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) ładnych pieczarek
2 czubate łyżki masła
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
surowe żółtko
sok z cytryny (do smaku)
kilka gałązek natki lub świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Pieczarki szybko płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Usuwamy ogonki. Odkładamy 10 małych pieczarek, zaś resztę drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane pieczarki, solimy i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Wlewamy szklankę (250 ml) wody, zagotowujemy i gotujemy zupę - nadal na średnim ogniu - przez 10 minut.
W tym czasie obieramy odłożone pieczarki ze skórki, po czym kroimy je w cienkie plasterki.
Ugotowane pieczarki przekładamy do blendera i miksujemy na gładkie piure. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodając łyżkę zupy. Zdejmujemy garnek z ognia, mieszamy zupę z żółtkiem i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy zupa przestygnie, nalewamy ją do talerzy lub miseczek, na wierzch kładziemy plasterki surowych pieczarek i listki natki lub kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024