Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-miodem-i-letnimi-owocami

Krem z miodem i letnimi owocami

Delikatny kremik z miodem i sezamem doskonale komponuje się z cierpko-słodkimi owocami. W przepisie proponuję maliny, truskawki i borówki amerykańskie, ale oczywiście mogą to też być jeżyny, jagody lub - mmm - poziomki.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 ml mleka
100 ml kremowej śmietanki
jajko
2 żółtka
125 g cukru
masło do smarowania foremek
100 g malin
100 g borówek amerykańskich
100 g truskawek
4 gałązki czerwonych porzeczek
2 łyżeczki sezamu
3 łyżki płynnego miodu
cytryna

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy niemal do wrzenia. Jajko i żółtka ubijamy na gęsty, biały krem z 75 g cukru. Po trochu dolewamy gorące mleko ze śmietanką, cały czas miksując. Przelewamy przez gęste sitko. 4 żaroodporne, niezbyt głębokie miseczki smarujemy masłem i napełniamy kremem. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy ich wysokości. Pieczemy krem przez 20 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i z wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie szybko myjemy i osuszamy maliny, borówki, truskawki i porzeczki. Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z malinami i borówkami, posypując resztą cukru. Wstawiamy do lodówki. Sezam podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni. Tuż przed podaniem podgrzewamy miód z łyżką soku z cytryny na małej patelence, aż zacznie się rumienić i zmieniać w karmel. Szybko polewamy powierzchnię kremów i czekamy chwilę, aż miód zastygnie. Nakładamy na wierzch sałatkę owocową i posypujemy sezamem. Dekorujemy gałązkami porzeczek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024