Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-brokulow-z-serem-gruyere

Krem z brokułów z serem gruyere

Miła zimowa zielona zupka z mrożonych brokułów - a w czasie, gdy w północnych krajach zamiera wegetacja, każdy zielony odcień na talerzu jest niczym promyk nadchodzącej wiosny... To poetycznie, a praktycznie - jeśli do zupy damy grzanki z serem, to mamy kompletny lunch.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
łyżka masła
3 szklanki (3/4 litra) wywaru z kurczaka lub warzyw
400-gramowa paczka mrożonych brokułów (lub tyle samo świeżych)
2 szklanki mleka
150 g sera gruyere

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na niedużym ogniu, mieszając, przez 5 minut - aż cebula się zeszkli i zmięknie, ale nie zacznie się rumienić.
Wlewamy wywar i zagotowujemy (na większym ogniu). Wrzucamy brokuły (prosto z zamrażarki, a jeśli mamy świeże, to umyte i podzielone na różyczki, łodyga pokrojona w kostkę) i gotujemy jakieś 10 minut, aż będą miękkie.
Wlewamy mleko i znów doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 minut, tym razem na małym ogniu, żeby nam nie wykipiało.
W tak zwanym międzyczasie kroimy ser w drobną kostkę.
Zupę miksujemy w blenderze lub przy pomocy ręcznego miksera - ambitni mogą jeszcze dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
Przelewamy do garnka (tego samego) i podgrzewamy niemal do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy bardzo gorącą, z kostkami gruyera rozdzielonymi sprawiedliwie między talerze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024