Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-bialej-czekolady-z-jezynami
Krem z białej czekolady z jeżynami
Intensywna słodycz białej czekolady przełamana jest cierpkim smakiem jeżyn - bardzo smaczny i elegancki deser, odpowiedni na zakończenie niedzielnego obiadu.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g dojrzałych jeżyn
2 łyżki likieru Creme de framboise
200 g najlepszej białej czekolady
300 ml zimnej białej śmietanki
skórka starta z połowy cytryny
Opis przyrządzania:
Jeżyny krótko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Wkładamy do miski i polewamy łyżką likieru. Odstawiamy na jakiś kwadrans. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na niezbyt sztywny krem - powinna zgęstnieć i układać się w formie miękkich stożków. Dodajemy skórkę z cytryny i resztę likieru, mieszamy. Wlewamy ochłodzoną czekoladę i dodajemy owoce wraz z likierem, w którym się moczyły. Bardzo delikatnie mieszamy - nie musi być dokładnie, ja tam nawet wolę, kiedy raz natrafia się na ubitą śmietankę, raz na jeżynę, a raz znów na słodycz białej czekolady. Poza tym - im dłużej mieszamy, tym większe zagrożenie, że krem się zacznie dzielić. Przekładamy krem do szklanych miseczek i wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze zimny.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024