W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem maślany

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Krem maślany

Prosty krem, nieodzowny do ozdabiania angielskich babeczek. Przyda się także do przekładania tortów, zwłaszcza biszkoptowych i bezowych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • barwniki spożywcze

Krem maślany - Opis przyrządzania:

Masło ucieramy mikserem, dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Kiedy masa jest już puszysta i biała, możemy krem zabarwić kroplą barwnika spożywczego. Krem przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy na godzinę przed użyciem, gdyż tylko miękki da się rozsmarować.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem maślany: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Krem maślany przepisy:

  • Krem brazylijski
    Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.
  • Kawowy krem pieczony
    Deser ten, kawowa wariacja kremu brulee, jest bardzo elegancki. Najlepiej podawać go w ładnych filiżankach do kawy - muszą jednak być żaroodporne.
  • Świetny krem do babeczek
    Bardzo smaczny budyniowy krem - jest dość gęsty, więc nie wylewa się z kruchych foremek. Możemy oczywiście użyć go do dużej tarty, ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje. Dobrze się przechowuje, w lodówce pod przykryciem.
  • Dziewicza colada truskawkowa
    Przepyszny, słodki, kremowy napój dla nie używających alkoholu. Wariacja znanego koktajlu pina colada. W upalny dzień doskonale zastępuje deser.
  • Sos kawowy do deserów
    Kremowy kawowy sos typu "custard". Świetny do ciepłego ciasta ciasta czekoladowego lub gruszek w syropie.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

toja, 2011-02-02 20:32:46
Świetne, bardzo smaczne. Polecam.
Moja ocena: 5