Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-czekoladowy

Krem czekoladowy

Krem pieczony w bain marie ma zawsze bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję... W tym przepisie wszystko zależy od jakości czarnej czekolady, postarajmy się więc o jak najlepszą.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 ml śmietanki
100 g ciemnej czekolady (jak najlepszej)
2 żółtka
2 łyżki cukru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy niemal do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do rondelka czekoladę połamaną w kawałki. Czekamy, aż czekolada zmięknie, po czym mieszamy, aż się zupełnie rozpuści. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę i dodajemy do czekoladowej śmietanki. Starannie mieszamy, przelewamy przez sitko i rozdzielamy między 4 żaroodporne miseczki lub filiżanki. Miseczki (filiżanki) ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy ich wysokości. Pieczemy krem przez godzinę, po czym wyjmujemy z piekarnika i z wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024