W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami

Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie wart wypróbowania. Krem brulee na słodko-słono jest ostatnio bardzo trendy, można więc zabłysnąć. A że ten krem robi się szybciutko, więc i straty czasu nie będzie... Trzeba tylko resztę menu skomponować równie oryginalnie!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka (ćwierć litra) kremowej śmietanki
  • 200 g świeżego koziego twarożku
  • laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 200 ml mleka
  • 4 świeże figi
  • 4 łyżki drobnego cukru

Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami - Opis przyrządzania:

Śmietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy kozi twarożek i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie grudek.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy czarne, lepkie pesteczki.
Żółtka wkładamy do żaroodpornej miski, dodajemy wanilię i mleko. Ucieramy na gładką masę, po czym stawiamy na garnku z wrzącą wodą (ale tak, żeby dno miski nie dotykało wody). Ubijamy na parze, aż masa trochę zgęstnieje.
Mieszamy masę żółtkową z masą śmietankowo-twarożkową, dodajemy trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i odstawiamy do wystygnięcia.
Przekładamy krem do 4 płaskich miseczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Figi myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie plastry. Rozkładamy na powierzchni kremów i posypujemy równomiernie cukrem.
Karmelizujemy powierzchnię przy pomocy kulinarnego "miotacza ognia", czyli blowtorcha.
Wkładamy kremy jeszcze na chwilę do lodówki, żeby karmel stwardniał, po czym podajemy na stół, w towarzystwie kawałka chrupiącej bagietki lub grzanek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku


Podobne do Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami przepisy:

  • Krem brulee z żurawinami
    Deser typu słodko-kwaśno oraz zimno-gorąco.
  • Imbirowy krem brulee Imbirowy krem brulee
    Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.
  • Kawowy krem brulee
    Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.
  • Bezproblemowy krem brulee Bezproblemowy krem brulee
    Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.
  • Krem brulee z kawowym karmelem
    Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.


Podziel się linkiem:




Komentarze: