Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie wart wypróbowania. Krem brulee na słodko-słono jest ostatnio bardzo trendy, można więc zabłysnąć. A że ten krem robi się szybciutko, więc i straty czasu nie będzie... Trzeba tylko resztę menu skomponować równie oryginalnie!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami - Opis przyrządzania:
ÅšmietankÄ™ wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy kozi twarożek i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie grudek.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy czarne, lepkie pesteczki.
Żółtka wkładamy do żaroodpornej miski, dodajemy wanilię i mleko. Ucieramy na gładką masę, po czym stawiamy na garnku z wrzącą wodą (ale tak, żeby dno miski nie dotykało wody). Ubijamy na parze, aż masa trochę zgęstnieje.
Mieszamy masę żółtkową z masą śmietankowo-twarożkową, dodajemy trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i odstawiamy do wystygnięcia.
Przekładamy krem do 4 płaskich miseczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Figi myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie plastry. Rozkładamy na powierzchni kremów i posypujemy równomiernie cukrem.
Karmelizujemy powierzchniÄ™ przy pomocy kulinarnego "miotacza ognia", czyli blowtorcha.
Wkładamy kremy jeszcze na chwilę do lodówki, żeby karmel stwardniał, po czym podajemy na stół, w towarzystwie kawałka chrupiącej bagietki lub grzanek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: ekstrawagancka
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |