Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-brulee-z-koziego-twarozku-ze-swiezymi-figami

Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami

Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie wart wypróbowania. Krem brulee na słodko-słono jest ostatnio bardzo trendy, można więc zabłysnąć. A że ten krem robi się szybciutko, więc i straty czasu nie będzie... Trzeba tylko resztę menu skomponować równie oryginalnie!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka (ćwierć litra) kremowej śmietanki
200 g świeżego koziego twarożku
laska wanilii
5 żółtek
200 ml mleka
4 świeże figi
4 łyżki drobnego cukru

Opis przyrządzania:
Śmietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy kozi twarożek i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie grudek.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy czarne, lepkie pesteczki.
Żółtka wkładamy do żaroodpornej miski, dodajemy wanilię i mleko. Ucieramy na gładką masę, po czym stawiamy na garnku z wrzącą wodą (ale tak, żeby dno miski nie dotykało wody). Ubijamy na parze, aż masa trochę zgęstnieje.
Mieszamy masę żółtkową z masą śmietankowo-twarożkową, dodajemy trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i odstawiamy do wystygnięcia.
Przekładamy krem do 4 płaskich miseczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Figi myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie plastry. Rozkładamy na powierzchni kremów i posypujemy równomiernie cukrem.
Karmelizujemy powierzchnię przy pomocy kulinarnego "miotacza ognia", czyli blowtorcha.
Wkładamy kremy jeszcze na chwilę do lodówki, żeby karmel stwardniał, po czym podajemy na stół, w towarzystwie kawałka chrupiącej bagietki lub grzanek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024