Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-brulee-z-kawowym-karmelem

Krem brulee z kawowym karmelem

Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 ml kremowej śmietanki
100 ml mleka
laska wanilii
150 ml espresso
6 jajek
100 g cukru
łyżka ziaren kawy
80 g brązowego cukru (o dużych kryształkach
nie tego zupełnie miałkiego)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, dodajemy kawę, znów doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zostawiamy w spokoju na 15 minut. Wyjmujemy laskę wanilii, łyżeczką wyskrobujemy pestki i dodajemy do śmietanki.
Do miski wbijamy 3 całe jajka i 3 żółtka, dodajemy cukier. Ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel, jakieś 3 minuty. Powoli dolewamy kawową śmietankę, cały czas mieszając. Przelewamy krem przez sitko i wlewamy do 4 płaskich miseczek do kremu brulee. Ustawiamy miseczki w głębokiej blaszce i wstawiamy do piekarnika. Wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy przez godzinę, aż krem zastygnie.
Wyjmujemy krem z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub na noc).
Tuż przed podaniem tłuczemy ziarnka kawy w moździerzu i mieszamy z cukrem.
Powierzchnię kremu posypujemy równą warstwą kawowego cukru i rumienimy przy pomocy kuchennego ręcznego palnika (po angielsku - blow torch) lub pod rozgrzanym do czerwoności opiekaczu w piekarniku.
Odstawiamy na 5-10 minut do lodówki, żeby karmel stwardniał i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024