Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym - Opis przyrządzania:
Mięso posypujemy solą i pieprzem w rozsądnych ilościach. Obtaczamy w mące tak, by pokryła mięso cienką warstwą. Na ciężkiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i dodajemy łyżkę masła. Smażymy kotlety na dużym ogniu 3 minuty z jednej strony, po czym mięso przewracamy, zmniejszamy trochę ogień i smażymy jeszcze kilka minut, aż mięso zrumieni się z drugiej strony i nie będzie w środku surowe. Odkładamy kotlety do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły, kiedy będziemy robić sos. Na patelnię (z tłuszczem po smażeniu) wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy sporą łyżeczkę musztardy z Dijon, łyżeczkę siekanego świeżego rozmarynu i łyżkę brązowego cukru. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści. Kotlety przekładamy na talerze, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |