W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym

Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kotlety odkrojone ze schabu (powinny mieć grubość 2 cm)
  • mąka
  • masło
  • olej słonecznikowy
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • musztarda z Dijon
  • świeży rozmaryn
  • brązowy cukier

Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym - Opis przyrządzania:

Mięso posypujemy solą i pieprzem w rozsądnych ilościach. Obtaczamy w mące tak, by pokryła mięso cienką warstwą. Na ciężkiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i dodajemy łyżkę masła. Smażymy kotlety na dużym ogniu 3 minuty z jednej strony, po czym mięso przewracamy, zmniejszamy trochę ogień i smażymy jeszcze kilka minut, aż mięso zrumieni się z drugiej strony i nie będzie w środku surowe. Odkładamy kotlety do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły, kiedy będziemy robić sos. Na patelnię (z tłuszczem po smażeniu) wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy sporą łyżeczkę musztardy z Dijon, łyżeczkę siekanego świeżego rozmarynu i łyżkę brązowego cukru. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści. Kotlety przekładamy na talerze, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym przepisy:

  • Cielęcinka z sosem cytrynowym
    Bardzo smaczne i praktyczne danie: kotleciki marynujemy przez noc w cytrynowej zalewie, zaś tuż przed podaniem smażymy je szybko i podajemy z kremowym sosem. No i jak to brzmi?
  • Kotlety z karkówki z cydrem
    Plastry karkówki smażymy i podajemy z jabłkowo-cebulowym sosem - świetna, rozgrzewająca potrawa zimowa. Doskonałym dodatkiem będą smażone jabłka z majerankiem, kremowe piure i może trochę szpinaku w liściach...
  • Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym
    Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...
  • Steki z karkówki z ginem
    Steki z karkówki przyprawiamy pastą z czosnku i jałowca, co znacznie podnosi smak codziennej wieprzowiny. Mięso polewamy kremowym sosem z dodatkiem ginu. Idealnym dodatkiem będzie puree ziemniaczane, duszona włoska kapusta i smażone jabłka.
  • Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku
    Do japońskiego schabowego panierowanego będzie nam potrzebne *!*3809*!*. Tonkatsu tak naprawdę niewiele różni się od naszego poczciwiny, ale podaje się go raczej z ryżem lub daniami z makaronu i piklowanymi warzywami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: