Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotlety-wieprzowe-z-sosem-musztardowo-pomaranczowym
Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym
Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 kotlety odkrojone ze schabu (powinny mieć grubość 2 cm)
mąka
masło
olej słonecznikowy
1/2 szklanki soku pomarańczowego
musztarda z Dijon
świeży rozmaryn
brązowy cukier
Opis przyrządzania:
Mięso posypujemy solą i pieprzem w rozsądnych ilościach. Obtaczamy w mące tak, by pokryła mięso cienką warstwą. Na ciężkiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i dodajemy łyżkę masła. Smażymy kotlety na dużym ogniu 3 minuty z jednej strony, po czym mięso przewracamy, zmniejszamy trochę ogień i smażymy jeszcze kilka minut, aż mięso zrumieni się z drugiej strony i nie będzie w środku surowe. Odkładamy kotlety do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły, kiedy będziemy robić sos. Na patelnię (z tłuszczem po smażeniu) wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy sporą łyżeczkę musztardy z Dijon, łyżeczkę siekanego świeżego rozmarynu i łyżkę brązowego cukru. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści. Kotlety przekładamy na talerze, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024