Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-z-fasoli-i-grzybow
Kotleciki z fasoli i grzybów
Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cebula średniej wielkości
ząbek czosnku
250 g grzybów (shiitake - pieczarki - podgrzybki)
olej słonecznikowy
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
puszka białej drobnej fasoli
1/2 pęczka koperku
garść mąki
Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Grzyby czyścimy, ocieramy ściereczką z paprochów i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek, kolendrę i kmin. Smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż cebula zmięknie.
Dodajemy grzyby i smażymy przez 10 minut, aż będą miękkie.
Fasolę odcedzamy na sicie, po czym wrzucamy do malaksera. Miksujemy na masę, ale nie bardzo gładką.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do fasoli.
Do masy dodajemy uduszone grzyby, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy formujemy 4 kotlety - żeby masa się nie lepiła, oprószamy sobie ręce mąką. Obtaczamy kotlety w reszcie mąki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy kotlety i smażymy na złoty kolor - przewracamy delikatnie, najlepiej szeroką łopatką kuchenną.
Podajemy z dowolną postacią ziemniaków i wszelakimi jarzynami lub tez robimy z kotletów hamburgery: bułka, keczup, musztarda i warzywa.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024