W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotleciki z cukinii z fetÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Kotleciki z cukinii z fetÄ…

Smaczne i zdrowe - placuszki cukiniowe! Podajemy z sosem Tzatziki lub sosem pomidorowym - Sos pomidorowy uniwersalny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) zielonej cukinii
  • pÄ™czek cienkiej dymki
  • maÅ‚y pÄ™czek miÄ™ty
  • 100 g sera feta
  • 5 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa

Kotleciki z cukinii z fetÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Cukinie myjemy, osuszamy i pozbawiamy końców. Ścieramy (wraz ze skórką) na grubej tarce, wrzucamy na duże sito i mieszamy z łyżką soli. Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Dymkę płuczemy i osuszamy. Odcinamy korzonki i przywiędłe liście, resztę drobno siekamy.
Miętę płuczemy, osuszamy i oskubujemy z listków - drobno je siekamy.
FetÄ™ rozkruszamy widelcem.
Z chleba tostowego ścinamy skórkę, a sam miękisz drobniutko kruszymy - najlepiej w malakserze.
Cukinię odciskamy w rękach (lub czystej ściereczce) z nadmiaru wody i wkładamy do miski. Dodajemy dymkę, miętę, fetę i rozkłócone widelcem jajka. Wsypujemy 8 łyżek pokruszonego chleba i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką i jeszcze raz mieszamy.
Resztę chleba wsypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, kilka razy mieszając, aż okruszki będą złote - trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły!
Z masy cukiniowej robimy 12-16 kulek i lekko je spłaszczamy, aby powstały zgrabne, dość grube placuszki. Każdy placuszek bardzo starannie obtaczamy w przyrumienionych okruszkach i układamy na blaszce.
Gotowe placuszki wstawiamy do piekarnika na mniej więcej kwadrans - powinny być ciemnozłote.
Podajemy na gorąco lub ciepło, z ulubionym sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kotleciki z cukinii z fetą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: