Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-z-cukinii-z-feta

Kotleciki z cukinii z fetą

Smaczne i zdrowe - placuszki cukiniowe! Podajemy z sosem Tzatziki lub sosem pomidorowym - Sos pomidorowy uniwersalny.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) zielonej cukinii
pęczek cienkiej dymki
mały pęczek mięty
100 g sera feta
5 kromek chleba tostowego
2 jajka
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Cukinie myjemy, osuszamy i pozbawiamy końców. Ścieramy (wraz ze skórką) na grubej tarce, wrzucamy na duże sito i mieszamy z łyżką soli. Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Dymkę płuczemy i osuszamy. Odcinamy korzonki i przywiędłe liście, resztę drobno siekamy.
Miętę płuczemy, osuszamy i oskubujemy z listków - drobno je siekamy.
Fetę rozkruszamy widelcem.
Z chleba tostowego ścinamy skórkę, a sam miękisz drobniutko kruszymy - najlepiej w malakserze.
Cukinię odciskamy w rękach (lub czystej ściereczce) z nadmiaru wody i wkładamy do miski. Dodajemy dymkę, miętę, fetę i rozkłócone widelcem jajka. Wsypujemy 8 łyżek pokruszonego chleba i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką i jeszcze raz mieszamy.
Resztę chleba wsypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, kilka razy mieszając, aż okruszki będą złote - trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły!
Z masy cukiniowej robimy 12-16 kulek i lekko je spłaszczamy, aby powstały zgrabne, dość grube placuszki. Każdy placuszek bardzo starannie obtaczamy w przyrumienionych okruszkach i układamy na blaszce.
Gotowe placuszki wstawiamy do piekarnika na mniej więcej kwadrans - powinny być ciemnozłote.
Podajemy na gorąco lub ciepło, z ulubionym sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024