Jagnięce kotleciki, lekko różowe w środku, z rumianą "skorupką" o śródziemnomorskim rodowodzie. Bardzo dobry pretekst do odkorkowania butelki czerwonego wina.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotleciki jagnięce z parmezanem - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku, aż będzie naprawdę gorący. Kotleciki myjemy w zimnej wodzie,osuszamy i kładziemy na płask na blasze. Wstawiamy pod opiekacz na 4 minuty, aż wierzch będzie lekko przypieczony. Wyjmujemy blachę z piekarnika, mięso lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Kotleciki odwracamy na drugą stronę. Każdy kotlecik smarujemy niedużą ilością (powiedzmy pół łyżeczki) pesto lub tapenade i posypujemy łyżką tartego parmezanu. Wstawiamy pod opiekacz na 6 minut - ser powinien się zacząć rumienić. Podajemy od razu, najlepiej z piure z ziemniaków.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotleciki jagnięce z parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska