Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-jagniece-z-parmezanem

Kotleciki jagnięce z parmezanem

Jagnięce kotleciki, lekko różowe w środku, z rumianą "skorupką" o śródziemnomorskim rodowodzie. Bardzo dobry pretekst do odkorkowania butelki czerwonego wina.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 kotlecików jagnięcych z kostką
czerwone pesto (z suszonymi pomidorami
ze słoika)
lub tapenade (gotowa)
12 łyżek świeżo startego parmezanu
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku, aż będzie naprawdę gorący. Kotleciki myjemy w zimnej wodzie,osuszamy i kładziemy na płask na blasze. Wstawiamy pod opiekacz na 4 minuty, aż wierzch będzie lekko przypieczony. Wyjmujemy blachę z piekarnika, mięso lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Kotleciki odwracamy na drugą stronę. Każdy kotlecik smarujemy niedużą ilością (powiedzmy pół łyżeczki) pesto lub tapenade i posypujemy łyżką tartego parmezanu. Wstawiamy pod opiekacz na 6 minut - ser powinien się zacząć rumienić. Podajemy od razu, najlepiej z piure z ziemniaków.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024