Troszkę skomplikowany przepis - tu podgrzać, tam rozpuścić, tu znów ubić - ale to jest wersja gościowa.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: skomplikowana
Składniki:
Korzenna czekolada na gorÄ…co - Opis przyrzÄ…dzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do żaroodpornej miski i stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Śmietankę wlewamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy kawę i mieszamy, żeby się rozpuściła. Wlewamy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy wanilię, anyżek połamany w kawałki i również połamaną laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Ubijamy trzepaczką, aż wszystko dobrze się wymiesza i pojawi się pianka. Przelewamy czekoladę do filiżanek i natychmiast podajemy, ostrzegając, że w napoju są kawałki przypraw - można oczywiście przelać czekoladę przez sitko, ale wtedy pianka zniknie...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Korzenna czekolada na gorąco: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |