W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Korzenna czekolada na gorÄ…co

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Korzenna czekolada na gorÄ…co

Troszkę skomplikowany przepis - tu podgrzać, tam rozpuścić, tu znów ubić - ale to jest wersja gościowa.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: skomplikowana

Składniki:

  • 50 g czekolady o przynajmniej 60 % zawartoÅ›ci ziarna kakaowego
  • 50 ml kremowej Å›mietanki
  • Å‚yżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Å‚yżeczka wanilii w pÅ‚ynie
  • 2 anyżki gwiazdkowe
  • laska cynamonu
  • litr mleka
  • 40 g ciemnego kakao

Korzenna czekolada na gorÄ…co - Opis przyrzÄ…dzania:

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do żaroodpornej miski i stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Śmietankę wlewamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy kawę i mieszamy, żeby się rozpuściła. Wlewamy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy wanilię, anyżek połamany w kawałki i również połamaną laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Ubijamy trzepaczką, aż wszystko dobrze się wymiesza i pojawi się pianka. Przelewamy czekoladę do filiżanek i natychmiast podajemy, ostrzegając, że w napoju są kawałki przypraw - można oczywiście przelać czekoladę przez sitko, ale wtedy pianka zniknie...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Korzenna czekolada na gorąco: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: