W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Korzenna czekolada na gorąco

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Korzenna czekolada na gorąco

Troszkę skomplikowany przepis - tu podgrzać, tam rozpuścić, tu znów ubić - ale to jest wersja gościowa.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: skomplikowana

Składniki:

  • 50 g czekolady o przynajmniej 60 % zawartości ziarna kakaowego
  • 50 ml kremowej śmietanki
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka wanilii w płynie
  • 2 anyżki gwiazdkowe
  • laska cynamonu
  • litr mleka
  • 40 g ciemnego kakao

Korzenna czekolada na gorąco - Opis przyrządzania:

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do żaroodpornej miski i stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Śmietankę wlewamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy kawę i mieszamy, żeby się rozpuściła. Wlewamy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy wanilię, anyżek połamany w kawałki i również połamaną laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Ubijamy trzepaczką, aż wszystko dobrze się wymiesza i pojawi się pianka. Przelewamy czekoladę do filiżanek i natychmiast podajemy, ostrzegając, że w napoju są kawałki przypraw - można oczywiście przelać czekoladę przez sitko, ale wtedy pianka zniknie...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Korzenna czekolada na gorąco: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Korzenna czekolada na gorąco przepisy:

  • Bardzo czekoladowy mus
    Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
  • Czekoladowe babki na gorąco
    Słynny francuski deser - moelleux, czyli mocno czekoladowe ciastka podawane na gorąco. Gdy przekroimy warstwę ciasta, ze środka powinien wypłynąć gorący czekoladowy sos.
  • Czarny mus czekoladowy
    Absolutny klasyk - mus czekoladowy według wszelkich francuskich zasad. Jeśli ktoś woli czekoladę mleczną, niech kliknie gdzie indziej (mus z mlecznej czekolady z Cointreau, na przykład).
  • Mrożony tort czekoladowy
    Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.
  • Gorąca biała czekolada z imbirem Gorąca biała czekolada z imbirem
    Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!




Podziel się linkiem:


Komentarze: