Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Korzenna-czekolada-na-goraco

Korzenna czekolada na gorąco

Troszkę skomplikowany przepis - tu podgrzać, tam rozpuścić, tu znów ubić - ale to jest wersja gościowa.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: skomplikowana

Składniki:
50 g czekolady o przynajmniej 60 % zawartości ziarna kakaowego
50 ml kremowej śmietanki
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
łyżeczka wanilii w płynie
2 anyżki gwiazdkowe
laska cynamonu
litr mleka
40 g ciemnego kakao

Opis przyrządzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do żaroodpornej miski i stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Śmietankę wlewamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy kawę i mieszamy, żeby się rozpuściła. Wlewamy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy wanilię, anyżek połamany w kawałki i również połamaną laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Ubijamy trzepaczką, aż wszystko dobrze się wymiesza i pojawi się pianka. Przelewamy czekoladę do filiżanek i natychmiast podajemy, ostrzegając, że w napoju są kawałki przypraw - można oczywiście przelać czekoladę przez sitko, ale wtedy pianka zniknie...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024