Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Koreanska-salatka-z-marchewki-i-rzodkwi

Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi

Prze-prosta i przepyszna jednocześnie, a do tego bardzo zdrowa ("good for you") surówka, którą chłodzimy kubki smakowe po ostrzej przyprawionych daniach Półwyspu Koreańskiego. Uwaga - dzieci to lubią!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Korea

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dorodna rzodkiew japońska (daikon)
2-3 ładne marchewki
2 łyżki octu ryżowego
2-3 łyżeczki cukru
łyżka wina ryżowego Mirin
łyżka prażonych ziaren sezamu (ewentualnie)

Opis przyrządzania:
Rzodkiew myjemy, osuszamy i obieramy cienko ze skórki, to samo czynimy z marchewkami (w składnikach podane są 2-3 marchewki - na tak zwane oko powinno być 2 razy więcej rzodkwi, niż marchewek).
Ścieramy rzodkiew na tarce, a najlepiej na mandolinie, w cienkie, możliwie jak najdłuższe paski. Mieszamy starannie z łyżką soli i zostawiamy na durszlaku na 1/2 godziny. Po tym czasie przepłukujemy rzodkiew zimną bieżącą wodą i starannie odciskamy z nadmiaru płynu.
W dużej misce mieszamy rzodkiew i marchewkę.
Mieszamy razem ocet ryżowy, cukier(do smaku) i mirin. Sosem polewamy warzywa i znów starannie mieszamy.
Nie wiem, na ile jest to autentycznie koreańskie, ale lubię tuż przed podaniem posypać tę sałatkę prażonym sezamem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024