Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Koniczynowy-miod

Koniczynowy "miód"

Z czymś takim spotykam się po raz pierwszy - utrwalanie w cukrze aromatu koniczyny i róż. Przepis jest amerykański, bardzo staroświecki (jakoś nie umiem sobie wyobrazić dzisiejszych Amerykanów zbierających na łące koniczynę). Nie mam pojęcia, czy to jest dobre - znalazłam ten przepis niedawno, a koniczyna jeszcze nie zakwitła. Mam jednak słabość do wszelkich kulinarnych dziwactw, więc zapewne będę w lecie próbować! Oryginalny przepis zaleca dodanie ałunu potasowego, ale konia z rzędem temu, kto wie, co to...

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: spora

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
60 kwiatów białej koniczyny
40 kwiatów czerwonej koniczyny
3 łyżki płatków dzikiej róży
2 i 1/4 kg cukru
2 łyżki soku z cytryny

Opis przyrządzania:
Kwiaty koniczyny myjemy i starannie osuszamy, po czym wkładamy do miski, razem z płatkami dzikiej róży.
Cukier wsypujemy do garnka, dodajemy 3 szklanki wody i sok z cytryny. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Kiedy syrop się zagotuje, przestajemy mieszać i gotujemy go, aż termometr cukierniczy pokaże 110 stopni (taki termometr naprawdę bardzo się przydaje!).
Zdejmujemy syrop z ognia i zalewamy nim kwiaty koniczyny i róż. Zostawiamy w spokoju na 3 kwadranse.
Kwiatowy syrop cedzimy przez czystą ściereczkę (najlepsze są tetrowe pieluchy!), odciskając kwiaty.
Przelewamy "miód" do sterylnych słoików, zakręcamy i czekamy, aż wystygną.
Przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024