W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Konfitura z małych cebulek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Konfitura z małych cebulek

Oryginalny dodatek do rozmaitych wędlin - szczególnie pasztetów! - i dojrzałych żółtych serów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 małe słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) małych cebulek (mogą być mrożone)
  • 2 gałązki selera naciowego
  • cytryna
  • duża szczypta szafranu
  • kawałek kory cynamonowej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego

Konfitura z małych cebulek - Opis przyrządzania:

Cebulki - jesli są świeże, a nie mrożone - obieramy z łusek. Mrozone cebulki rozmrażamy na sicie. Seler obieramy z "wąsów", myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich wąskich paskach. W misce mieszamy cebulki, skórkę cytrynową, szafran, cynamon i cukier. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy cebulki z dodatkami do garnka, dolewamy ocet i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, i gotujemy mniej więcej pół godziny do 45 minut, aż cebulki będa dość miękkie i konfitura zgęstnieje. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekany seler, szczyptę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. W tym czasie sterylizujemy 2 słoiki. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i natychmiast odwracamy do góry nogami. Odstawiamy do wystygnięcia. Słoiki wycieramy i naklejamy odpowiednie nalepki. Konfitura powinna postać kilka tygodni, żeby smaki się przegryzły.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Konfitura z małych cebulek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Konfitura z małych cebulek przepisy:

  • Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków
    Bardzo prosta, ale równie smaczna salsa o pięknym pomarańczowym kolorze. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z potrzebą (ja tam lubię dużo). Podajemy do wszelkich dań mięsnych o rodowodzie meksykańskim.
  • Chutney z cytryn
    Mocny, cytrynowy chutney z dużymi kawałkami owoców. Doskonały do ostrych curry.
  • Królik duszony w cydrze
    Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.
  • Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem
    Oryginalna tarta cebulowa robiona na tej samej zasadzie, co słynne ciasto z jabłkami. Naprawdę smaczna (jeśli się lubi cebulę, rzecz jasna) i pięknie się prezentuje.
  • Warzywa wiosenne
    Danie lekkie i ładne - najlepiej smakuje na ciepło, nie na gorąco. Podajemy do białego mięsa z patelni lub rusztu.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

durian, 2011-07-24 20:02:10
ale extra przepis! chyba polubię robienie przetworów :)
Moja ocena: 5