Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Konfitura-z-malych-cebulek

Konfitura z małych cebulek

Oryginalny dodatek do rozmaitych wędlin - szczególnie pasztetów! - i dojrzałych żółtych serów.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 małe słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) małych cebulek (mogą być mrożone)
2 gałązki selera naciowego
cytryna
duża szczypta szafranu
kawałek kory cynamonowej
250 g cukru
2 łyżki białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Cebulki - jesli są świeże, a nie mrożone - obieramy z łusek. Mrozone cebulki rozmrażamy na sicie. Seler obieramy z "wąsów", myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich wąskich paskach. W misce mieszamy cebulki, skórkę cytrynową, szafran, cynamon i cukier. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy cebulki z dodatkami do garnka, dolewamy ocet i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, i gotujemy mniej więcej pół godziny do 45 minut, aż cebulki będa dość miękkie i konfitura zgęstnieje. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekany seler, szczyptę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. W tym czasie sterylizujemy 2 słoiki. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i natychmiast odwracamy do góry nogami. Odstawiamy do wystygnięcia. Słoiki wycieramy i naklejamy odpowiednie nalepki. Konfitura powinna postać kilka tygodni, żeby smaki się przegryzły.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024