W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kompot wigilijny (po mojemu)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kompot wigilijny (po mojemu)

Tradycyjny kompot z suszonych owoców przybrał u mnie w domu postać deseru, podawanego po karpiu, a przed bakaliami (wniesienie ich jest sygnałem do zajrzenia pod choinkę). Uwaga - suszone owoce poprawiają trawienie!

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 12 suszonych śliwek bez pestek
  • 3 "wędzone" śliwki
  • 12 suszonych moreli
  • 4 suszone brzoskwinie lub gruszki
  • 4 plastry suszonego jabłka
  • pomarańcza lub mandarynka

Kompot wigilijny (po mojemu) - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ostrym nożykiem ścinamy cienko skórkę, sok wyciskamy. Śliwki wkładamy do garnuszka, dolewamy szklankę zimnej wody, dodajemy łyżkę cukru i skórkę z cytryny. Stawiamy na ogniu, azgotowujemy i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy. Morele i brzoskwinie (lub gruszki) wkładamy do drugiego garnuszka i dolewamy szklankę zimnej wody. Słodzimy łyżką cukru, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Po 10 minutach dodajemy suszone jabłka. Studzimy. Przelewamy kompot śliwkowy przez sitko. Śliwki rozkładamy do 4 miseczek. Drugi kompot też przelewamy przez sitko i rozdzielamy owoce między miseczki. Oba płyny od gotowania owoców łączymy i doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Nalewamy na owoce i wstawiamy miseczki na kilka godzin do lodówki - kompot powinien być bardzo zimny. Tuż przed podaniem obieramy pomarańczę lub mandarynkę ze skórki i kroimy poziomo w plastry. Wybieramy 4 najładniejsze plastry i kładziemy na wierzchu miseczek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kompot wigilijny (po mojemu): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Kompot wigilijny (po mojemu) przepisy:

  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.
  • Mrożona markiza z suszonymi śliwkami
    Doskonały gościowy deser z ciemnej i białej czekolady. Markizę możemy zrobić kilka dni przed podaniem i trzymać w zamrażalniku, trzeba tylko pamiętać, żeby ją dokładnie owinąć folią plastikową (żeby nie pojawił się szron).
  • Marynata węgierska
    Znakomita, lekko pikantna marynata ze śliwek i papryki.
  • Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym
    Delikatny krem z aromatem skórki cytrynowej. Podajemy z jakimś owocowym dodatkiem: cytrynowym confit, śliwkami w czerwonym winie, sałatką pomarańczową lub pomarańczami w waniliowej marynacie.
  • Śliwki w czerwonym winie
    Nietypowy deser, tylko dla dorosłych. Suszone śliwki nasiąkają pysznym, niezbyt słodkim syropem. Podajemy odsączone, do cynamonowego parfait, deseru panna cotta lub do kremu celeste.




Podziel się linkiem:


Komentarze: