Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kompot-wigilijny-po-mojemu

Kompot wigilijny (po mojemu)

Tradycyjny kompot z suszonych owoców przybrał u mnie w domu postać deseru, podawanego po karpiu, a przed bakaliami (wniesienie ich jest sygnałem do zajrzenia pod choinkę). Uwaga - suszone owoce poprawiają trawienie!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
12 suszonych śliwek bez pestek
3 "wędzone" śliwki
12 suszonych moreli
4 suszone brzoskwinie lub gruszki
4 plastry suszonego jabłka
pomarańcza lub mandarynka

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ostrym nożykiem ścinamy cienko skórkę, sok wyciskamy. Śliwki wkładamy do garnuszka, dolewamy szklankę zimnej wody, dodajemy łyżkę cukru i skórkę z cytryny. Stawiamy na ogniu, azgotowujemy i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy. Morele i brzoskwinie (lub gruszki) wkładamy do drugiego garnuszka i dolewamy szklankę zimnej wody. Słodzimy łyżką cukru, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Po 10 minutach dodajemy suszone jabłka. Studzimy. Przelewamy kompot śliwkowy przez sitko. Śliwki rozkładamy do 4 miseczek. Drugi kompot też przelewamy przez sitko i rozdzielamy owoce między miseczki. Oba płyny od gotowania owoców łączymy i doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Nalewamy na owoce i wstawiamy miseczki na kilka godzin do lodówki - kompot powinien być bardzo zimny. Tuż przed podaniem obieramy pomarańczę lub mandarynkę ze skórki i kroimy poziomo w plastry. Wybieramy 4 najładniejsze plastry i kładziemy na wierzchu miseczek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024