Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kompot-wigilijny-po-mojemu
Kompot wigilijny (po mojemu)
Tradycyjny kompot z suszonych owoców przybrał u mnie w domu postać deseru, podawanego po karpiu, a przed bakaliami (wniesienie ich jest sygnałem do zajrzenia pod choinkę). Uwaga - suszone owoce poprawiają trawienie!
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cytryna
12 suszonych śliwek bez pestek
3 "wędzone" śliwki
12 suszonych moreli
4 suszone brzoskwinie lub gruszki
4 plastry suszonego jabłka
pomarańcza lub mandarynka
Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ostrym nożykiem ścinamy cienko skórkę, sok wyciskamy. Śliwki wkładamy do garnuszka, dolewamy szklankę zimnej wody, dodajemy łyżkę cukru i skórkę z cytryny. Stawiamy na ogniu, azgotowujemy i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy. Morele i brzoskwinie (lub gruszki) wkładamy do drugiego garnuszka i dolewamy szklankę zimnej wody. Słodzimy łyżką cukru, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Po 10 minutach dodajemy suszone jabłka. Studzimy. Przelewamy kompot śliwkowy przez sitko. Śliwki rozkładamy do 4 miseczek. Drugi kompot też przelewamy przez sitko i rozdzielamy owoce między miseczki. Oba płyny od gotowania owoców łączymy i doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Nalewamy na owoce i wstawiamy miseczki na kilka godzin do lodówki - kompot powinien być bardzo zimny. Tuż przed podaniem obieramy pomarańczę lub mandarynkę ze skórki i kroimy poziomo w plastry. Wybieramy 4 najładniejsze plastry i kładziemy na wierzchu miseczek.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024