Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Knedliki-Dziadka

Knedliki Dziadka

Bracia Czesi z upodobaniem raczą się knedlikami, które jakoś nie weszły do nadwiślańskiego kulinarnego repertuaru. A szkoda. Przepis na Knedle Dziadka pochodzi z "Przekroju" sprzed 25 lat, a przysłał go jakiś chłopczyk na konkurs pt. Potrawy Babuni.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Czechy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka mąki krupczatki
szklanka mleka
szklanka suchej pokrojonej w kostkę bułki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło i tarta bułka do przygotowania kubków

Opis przyrządzania:
Mąkę, mleko i bułkę mieszamy z żółtkiem. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą bułczaną. Przekładamy do 3 jednakowych kubków posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Kubki wkładamy do rondla i nalewamy dokoła wrzątek tak, aby woda sięgała trochę wyżej, niż do połowy kubków. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny (czyli 30 minut). Kubki wyjmujemy z rondla i ostrożnie wytrząsamy knedliki na deskę do krojenia. Kroimy w dość grube plastry i podajemy do mięsa z dużą ilością sosu. Oczywiście knedliki można odsmażać.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024