W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klopsiki w sosie kreolskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Klopsiki w sosie kreolskim

Klopsiki w sosie kreolskim

Jeszcze jedne klopsiki, wiem - ale to jest takie dobre, rodzinne danie, łatwe zarówno do zrobienia, jak i podzielenia między domowników...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 600 g mielonej jagnięciny
  • 3 łyżki mąki
  • ostra mielona papryka
  • olej słonecznikowy
  • strąk zielonej papryki
  • strąk czerwonej papryki
  • gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego ananasa
  • puszka siekanych pomidorów bez skórki (400 g)
  • listek laurowy

Klopsiki w sosie kreolskim - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Cebule obieramy i drobno siekamy. Połowę cebuli wsypujemy do miski (resztę zostawiamy do sosu), dodajemy mielone mięso, mąkę i tyle ostrej papryki, ile nam odpowiada. Solimy dość porządnie i starannie mieszamy. Z masy toczymy 16-20 kulek.
Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje, wkładamy po kilka kulek i smażymy na rumiano. Jeśli jagnięcina była wyjątkowo chuda, dolewamy ciut oleju. Gotowe kulki przekładamy do sporego naczynia żaroodpornego.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany, płuczemy i osuszamy. Zieloną paprykę drobno siekamy, zaś czerwoną kroimy w kwadraty.
Seler myjemy i osuszamy, drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ananas kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy resztę cebuli, zieloną paprykę i seler. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy czosnek i czerwoną paprykę i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy kostki ananasa i pomidory wraz z sokiem. Solimy, doprawiamy ostrą papryką i łyżeczką cukru, mieszamy i zagotowujemy. Sosem polewamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Klopsiki w sosie kreolskim: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Klopsiki w sosie kreolskim przepisy:

  • Kalmary z papryką i czerwoną cebulką
    Jest w Brukseli takie miejsce, gdzie podają rozmaite morskie przysmaki grillowane na hiszpańskim grillu plancha, z dodatkiem cebulki i świeżej kolorowej papryki. Moje ulubione to chyba właśnie kalmary w wersji mini. Chociaż... może krewetki? A może jednak ośmiornica w kawałkach?
  • Słodki sos z papryki
    Bardzo smaczny, nietypowy sos do grillowanego mięsa. Równie dobrze komponuje się z białą rybą, dodając jej trochę charakteru.
  • Smażony makaron orientalny z warzywami
    Błyskawiczne makaronowe danie bez mięsa, w stylu dalekowschodnim. Każde warzywa właściwie tu się sprawdzą, ze względów estetycznych jednak lepiej, gdy różnią się one kolorami. W przepisie używamy domowego sosu orientalnego (*!*3761*!*).
  • Pyszna sałatka warzywna
    Naprawdę pyszna, słodko-kwaśna sałatka z brokułów, papryki i cukinii. Pasuje do mięsa, serów, wędlin...
  • Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim
    Kolejne świetne wakacyjne danie, miło kojarzące się z Prowansją. Wątróbka dodaje smaku, ale jeśli z jakichś powodów nie wchodzi ona w grę, dajemy po prostu ciut więcej wieprzowiny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: