Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klopsiki-w-sosie-kreolskim
Klopsiki w sosie kreolskim
Jeszcze jedne klopsiki, wiem - ale to jest takie dobre, rodzinne danie, łatwe zarówno do zrobienia, jak i podzielenia między domowników...
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 cebule
600 g mielonej jagnięciny
3 łyżki mąki
ostra mielona papryka
olej słonecznikowy
strąk zielonej papryki
strąk czerwonej papryki
gałązka selera naciowego
3 ząbki czosnku
200 g świeżego ananasa
puszka siekanych pomidorów bez skórki (400 g)
listek laurowy
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Cebule obieramy i drobno siekamy. Połowę cebuli wsypujemy do miski (resztę zostawiamy do sosu), dodajemy mielone mięso, mąkę i tyle ostrej papryki, ile nam odpowiada. Solimy dość porządnie i starannie mieszamy. Z masy toczymy 16-20 kulek.
Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje, wkładamy po kilka kulek i smażymy na rumiano. Jeśli jagnięcina była wyjątkowo chuda, dolewamy ciut oleju. Gotowe kulki przekładamy do sporego naczynia żaroodpornego.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany, płuczemy i osuszamy. Zieloną paprykę drobno siekamy, zaś czerwoną kroimy w kwadraty.
Seler myjemy i osuszamy, drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ananas kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy resztę cebuli, zieloną paprykę i seler. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy czosnek i czerwoną paprykę i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy kostki ananasa i pomidory wraz z sokiem. Solimy, doprawiamy ostrą papryką i łyżeczką cukru, mieszamy i zagotowujemy. Sosem polewamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Podajemy z ryżem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024