Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klasyczne-holenderskie-piure

Klasyczne holenderskie piure

Pięknie pachnące gałką muszkatołową piure pasuje doskonale do dorsza w rozmaitych wcieleniach.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Holandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1
2 kg ziemniaków na piure
kawałek kwiatu muszkatołowego
1/2 szklanki mleka
50 g masła
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w równe kawałki. Wrzucamy je do sporego garnka, dodajemy kawałek kwiatu muszkatołowego i zalewamy wrzącą wodą. Wsypujemy szczodrą łyżeczkę soli i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie, czyli jakieś 15 minut. Ugotowane odcedzamy (kwiat muszkatołowy wyrzucamy), wkładamy z powrotem do garnka i chwilę odparowujemy, potrząsając garnkiem, na małym ogniu. Póki gorące, rozgniatamy tłuczkiem na piure lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Mleko wlewamy do małego garnuszka i stawiamy na ogniu. Dodajemy sporo startej gałki - powiedzmy 1/4 całej gałki. Podgrzewamy mleko, aż będzie gorące, po czym dodajemy do ziemniaków. Garnek z piure stawiamy na małym ogniu, dodajemy masło i podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka masa, a masło się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie jeszcze gałką i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024