Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klasyczne-bliny-gryczane

Klasyczne bliny gryczane

Bliny gryczane to jedna z najlepszych rzeczy na świecie, nawet - niech stracę - bez kawiorku. Odrobina śmietany, siekane jajko na twardo, cebulka, dobry śledź - wszystko to pasuje do tych pulchnych placuszków. Wyznaję szczerze, że tego przepisu nie próbowałam, ale wygląda bardzo zachęcająco.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Rosja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki (1/2 l) pełnego mleka
30 g świeżych drożdży
500 g (1/2 kg) mąki gryczanej
150 g zwykłej mąki
50 g mąki żytniej
4 jajka
Klarowane masło (ghee) do smażenia

Opis przyrządzania:
Mleko mieszamy z 2 szklankami gorącej wody - płyn po zmieszaniu powinien być ciepły.
Odlewamy trochę płynu do miseczki, dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Wlewamy do reszty płynu.
Mąki mieszamy w dużej misce, dodajemy łyżeczkę soli. Dolewamy drożdżowy płyn, cały czas mieszając - najlepiej ręcznym mikserem.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 (osiem) godzin.
Po tym czasie do ciasta dodajemy żółtka i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Bliny smażymy na małych patelenkach, na rozgrzanym klarowanym maśle. Wlewamy tyle ciasta, żeby wypełniło patelenkę, po czym smażymy mniej więcej 3 minuty z każdej strony - powinny być wyrośnięte i rumiane.
Usmażone bliny trzymamy w ciepłym piekarniku, pod przykryciem z folii aluminiowej.
Podajemy z kawiorem, śmietaną, siekanym jajkiem na twardo, cebulką, śledziem, wędzonym łososiem...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024