W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kir Royale

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Kir Royale

Klasyczny aperitif na szampanie - bardzo wytworny, n'est-ce pas?

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 ml likieru malinowego (Creme de Framboise)
  • bardzo zimny wytrawny szampan

Kir Royale - Opis przyrzÄ…dzania:

Do wysokiego kieliszka do szampana wlewamy likier. Dopełniamy bardzo zimnym szampanem. Podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kir Royale: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2009-04-23 23:00:25
Kir royale jest odmianą burgundzkiego kiru tradycyjnego (patrz "kir"), w którym w istocie do białego wina (bez bąbelków) dodaje się cassis. Przyjęło się jednak, że do kiru z szampanem dolewa się właśnie likier malinowy, jak w przepisie. Może po to, żeby dodatkowo odróżnić Burgundię od Szampanii?
Moja ocena: 5

nik, 2009-04-23 15:54:34
a czy przypadkiem w składzie "Kir Royale" nie znajduje się crème de cassis (likier z czarnej porzeczki)?
Moja ocena: brak oceny