Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kielbaski-z-fasoli-i-pieczarek
Kiełbaski z fasoli i pieczarek
Smażone wegetariańskie kiełbaski podajemy tak samo, jak mięsne - z musztardą lub keczupem i ziemniaczkami, na przykład w formie piure. Albo z frytkami...
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
mały por
150 g dużych pieczarek
olej słonecznikowy
puszka białej fasoli (około 400 g)
2 surowe żółtka
4 łyżki tartego parmezanu
100 g chleba tostowego bez skórki
kilka łyżek tartej bułki
Opis przyrządzania:
Por obieramy z wierzchnich liści i korzonków, kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Część białą i jasnozieloną kroimy w cienkie plasterki (ciemnozielone końcówki używamy do rosołu). Pieczarki ocieramy ściereczką i dość drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy por i smażymy, mieszając, na małym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby się przyrumienią, a woda w nich zawarta wyparuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy na sicie i rozgniatamy na piure (tłuczkiem do ziemniaków lub ręcznym mikserem). Dodajemy pory z pieczarkami, żółtka i parmezan. Chleb tostowy miksujemy w malakserze na drobne okruszki, dodajemy do fasoli. Mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dzielimy na 8 równych części, które formujemy w kiełbaski - zwilżamy przy tym ręce wodą, żeby masa się nie przyklejała. Wstawiamy "kiełbaski" do lodówki na pół godziny czyli 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. "Kiełbaski" obtaczamy w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez kilka minut, obracając, aż ładnie się przyrumienią ze wszystkich stron. Podajemy natychmiast, z piure lub zapiekanymi ziemniakami.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024