Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kielbaski-z-fasoli-i-pieczarek

Kiełbaski z fasoli i pieczarek

Smażone wegetariańskie kiełbaski podajemy tak samo, jak mięsne - z musztardą lub keczupem i ziemniaczkami, na przykład w formie piure. Albo z frytkami...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały por
150 g dużych pieczarek
olej słonecznikowy
puszka białej fasoli (około 400 g)
2 surowe żółtka
4 łyżki tartego parmezanu
100 g chleba tostowego bez skórki
kilka łyżek tartej bułki

Opis przyrządzania:
Por obieramy z wierzchnich liści i korzonków, kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Część białą i jasnozieloną kroimy w cienkie plasterki (ciemnozielone końcówki używamy do rosołu). Pieczarki ocieramy ściereczką i dość drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy por i smażymy, mieszając, na małym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby się przyrumienią, a woda w nich zawarta wyparuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy na sicie i rozgniatamy na piure (tłuczkiem do ziemniaków lub ręcznym mikserem). Dodajemy pory z pieczarkami, żółtka i parmezan. Chleb tostowy miksujemy w malakserze na drobne okruszki, dodajemy do fasoli. Mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dzielimy na 8 równych części, które formujemy w kiełbaski - zwilżamy przy tym ręce wodą, żeby masa się nie przyklejała. Wstawiamy "kiełbaski" do lodówki na pół godziny czyli 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. "Kiełbaski" obtaczamy w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez kilka minut, obracając, aż ładnie się przyrumienią ze wszystkich stron. Podajemy natychmiast, z piure lub zapiekanymi ziemniakami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024