W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kawa ciepło-zimna z Baileysem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Kawa ciepło-zimna z Baileysem

Prościuteńki napój-deser z prawdziwie ekstrawagancką "łyżeczką" do mieszania.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 ml bardzo zimnej Å›mietanki kremowej
  • Å‚yżka cukru pudru
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • 200 ml likieru Baileys
  • 4 porcje Å›wieżo zaparzonego espresso
  • 4 laski wanilii

Kawa ciepło-zimna z Baileysem - Opis przyrządzania:

Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod sam koniec cukier puder. Do ładnych szklaneczek wkładamy po kulce lodów na porcję. Na każdą kulkę nalewamy 50 ml Baileysa. Zaparzamy espresso (w maszynce ciśnieniowej lub włoskiej) i wlewamy do szklaneczek. Działając szybko, nakładamy każdej porcji czapeczkę z bitej śmietany. Wkładamy do szklaneczek laski wanilii - posłużą jako łyżeczki - i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kawa ciepło-zimna z Baileysem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kawa ciepło-zimna z Baileysem przepisy:

  • Poires Belle Helene, czyli gruszki "PiÄ™kna Helena"
    Bardzo elegancki, klasyczny deser francuski - odpowiedni nawet dla najbardziej wytwornych gości.
  • Mazurek czekoladowy (mój domowy)
    W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.
  • Kremowe limoncello
    Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.
  • BudyÅ„ ryżowy BudyÅ„ ryżowy
    Delikatny kremowy deser, lubiany w Zachodniej Europie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców.
  • Miodówka na gorÄ…co
    Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: