Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kawa-cieplo-zimna-z-Baileysem
Kawa ciepło-zimna z Baileysem
Prościuteńki napój-deser z prawdziwie ekstrawagancką "łyżeczką" do mieszania.
Rodzaj dania: Napój
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej
łyżka cukru pudru
4 kulki lodów waniliowych
200 ml likieru Baileys
4 porcje świeżo zaparzonego espresso
4 laski wanilii
Opis przyrządzania:
Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod sam koniec cukier puder. Do ładnych szklaneczek wkładamy po kulce lodów na porcję. Na każdą kulkę nalewamy 50 ml Baileysa. Zaparzamy espresso (w maszynce ciśnieniowej lub włoskiej) i wlewamy do szklaneczek. Działając szybko, nakładamy każdej porcji czapeczkę z bitej śmietany. Wkładamy do szklaneczek laski wanilii - posłużą jako łyżeczki - i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024