Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kawa-cieplo-zimna-z-Baileysem

Kawa ciepło-zimna z Baileysem

Prościuteńki napój-deser z prawdziwie ekstrawagancką "łyżeczką" do mieszania.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej
łyżka cukru pudru
4 kulki lodów waniliowych
200 ml likieru Baileys
4 porcje świeżo zaparzonego espresso
4 laski wanilii

Opis przyrządzania:
Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod sam koniec cukier puder. Do ładnych szklaneczek wkładamy po kulce lodów na porcję. Na każdą kulkę nalewamy 50 ml Baileysa. Zaparzamy espresso (w maszynce ciśnieniowej lub włoskiej) i wlewamy do szklaneczek. Działając szybko, nakładamy każdej porcji czapeczkę z bitej śmietany. Wkładamy do szklaneczek laski wanilii - posłużą jako łyżeczki - i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024