Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kawa-Calypso
Kawa "Calypso"
Odmiana kawy po irlandzku - doskonała w mroźny dzień, kiedy naprawdę potrzeba rozgrzewki.
Rodzaj dania: Napój
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 ml świeżo zaparzonej kawy
40 ml likieru Tia Maria lub Kahlua
łyżka brązowego rumu
2 łyżki ubitej śmietanki
ewentualnie brązowy cukier
Opis przyrządzania:
Kawę wlewamy do wysokiej szklanki z uszkiem (klasycznie) lub jakiejkolwiek innej (w warunkach narciarskich). Dolewamy likier i rum, mieszamy. Na wierzch delikatnie kładziemy bitą śmietankę i natychmiast podajemy. Jeśli dla kogoś kawa jest za mało słodka (?), niech sobie dosłodzi brązowym cukrem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024