W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kasza w pościeli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kasza w pościeli

Niezawodny i wygodny sposób gotowania kaszy - gryczanej, perłowej lub pęczaku. Szczególnie dobrze sprawdza się w wakacje, czy to pod namiotem, czy w cywilizowanych warunkach - rano wkładamy kaszę w pościel lub śpiwór, a po powrocie z kąpieli/wycieczki/zbierania grzybów mamy gotową, sypką kaszę.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki kaszy
  • 2 łyżki oleju

Kasza w pościeli - Opis przyrządzania:

Odmierzamy kaszę.
W solidnym rondlu rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę i prażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, bo ma tendencję do przypalania się! Kasza po chwili zacznie pięknie pachnieć...
Zmniejszamy ogień na malutki, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wlewamy 3 szklanki wrzącej wody - uwaga, będzie syczeć, prychać i pryskać!
Rondel przykrywamy szczelną pokrywką i trzymamy na malutkim ogniu, aż cała woda wyparuje, a na powierzchni kaszy pojawią się dziurki - przy tej proporcji trwa to mniej więcej 10 minut.
Teraz zdejmujemy rondel z ognia i zawijamy w czystą ściereczkę. Potem w ręcznik. A potem wstawiamy kaszę w stos złożonej pościeli lub - znakomicie sprawdza się w warunkach polowych - w śpiwór. W każdym razie garnek ma być szczelnie otulony.
Zostawiamy kaszę śpiącą w pościeli przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie kasza będzie ugotowana, sypka i - jeśli ją dobrze otuliliśmy - ciągle gorąca.
Tak gotujemy kaszę gryczaną, perłową i pęczak.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Kasza w pościeli: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kasza w pościeli przepisy:

  • Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat) Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat)
    Tradycyjna weselna potrawa ze stanu Maharasztra, ulubione (ostatnio) danie Młodszego Dziecka. Ryż jest żółty od turmeriku, pachnący od garam masala, lekko pikantny dzięki chilli... Przepis pochodzi z książki "The Indian Kitchen" autorstwa Monishy Bharadwaj, notabene fascynującego kompendium wiedzy o indyjskiej kuchni.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Prościutkie risotto z krewetkami
    Bardzo łatwe, smaczne i szybkie (jakieś pół godziny od początku do końca) risotto z zielonymi i różowymi akcentami. No i chyba zdrowe...
  • Makaron zapiekany z szynką i serem (danie sentymentalne)
    Dlaczego "przepis sentymentalny"? A bo to danie mojego dzieciństwa, choć przyznaję, że ten dzisiejszy przepis jest jego bogatszą wersją... Gdzie by tam ktoś w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku dawał szynkę do zapiekanki! Była to raczej mortadela (polska) albo resztki baleronu po jakichś świętach... Taki makaron był ulubionym daniem obiadowym wielu mamuś, bo nie tylko pozwalał upchnąć resztki mało atrakcyjnych wędlin i serów, ale i można było go zrobić wcześniej, wstawiając tylko w ostatniej chwili do piekarnika. A ta zaleta jest i dzisiaj aktualna.
  • Risotto z łososiem i mascarpone
    Nowoczesne risotto z wędzonym łososiem, dodanym w ostatniej chwili. Eleganckie danie, zwłaszcza gdybyśmy do przybrania go użyli nie tylko koperku, ale i kawioru...


Podziel się linkiem:




Komentarze: