Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kasza-w-poscieli

Kasza w pościeli

Niezawodny i wygodny sposób gotowania kaszy - gryczanej, perłowej lub pęczaku. Szczególnie dobrze sprawdza się w wakacje, czy to pod namiotem, czy w cywilizowanych warunkach - rano wkładamy kaszę w pościel lub śpiwór, a po powrocie z kąpieli/wycieczki/zbierania grzybów mamy gotową, sypką kaszę.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 szklanki kaszy
2 łyżki oleju

Opis przyrządzania:
Odmierzamy kaszę.
W solidnym rondlu rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę i prażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, bo ma tendencję do przypalania się! Kasza po chwili zacznie pięknie pachnieć...
Zmniejszamy ogień na malutki, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wlewamy 3 szklanki wrzącej wody - uwaga, będzie syczeć, prychać i pryskać!
Rondel przykrywamy szczelną pokrywką i trzymamy na malutkim ogniu, aż cała woda wyparuje, a na powierzchni kaszy pojawią się dziurki - przy tej proporcji trwa to mniej więcej 10 minut.
Teraz zdejmujemy rondel z ognia i zawijamy w czystą ściereczkę. Potem w ręcznik. A potem wstawiamy kaszę w stos złożonej pościeli lub - znakomicie sprawdza się w warunkach polowych - w śpiwór. W każdym razie garnek ma być szczelnie otulony.
Zostawiamy kaszę śpiącą w pościeli przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie kasza będzie ugotowana, sypka i - jeśli ją dobrze otuliliśmy - ciągle gorąca.
Tak gotujemy kaszę gryczaną, perłową i pęczak.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024