Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kartoflanka-z-boczniakami

Kartoflanka z boczniakami

Bardzo przyjemna zupa-krem z podsmażonymi boczniakami - połączenie ziemniaków i grzybów w zupie jest typowe dla krajów byłego Imperium Cesarsko-Królewskiego.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Kraje Cesarsko-Królewskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała cebulka
4 łyżki masła
400 g mączystych ziemniaków
4 szklanki (1 litr) wywaru wołowego
majeranek
50 g wędzonego boczku
4 ładne boczniaki
siekana natka do posypania

Opis przyrządzania:
Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła. Dodajemy cebulkę i smażymy na małym ogniu, aż zrobi się szklista.
W tak zwanym międzyczasie obieramy i płuczemy ziemniaki, po czym kroimy je w sporą kostkę. Dodajemy do cebulki, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez 5 minut.
Wlewamy wywar, dodajemy trochę soli, pieprzu i majeranku do smaku i zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będa zupełnie miękkie.
Zupę miksujemy w blenderze i przecieramy przez sitko z powrotem do garnka.
Boczek kroimy w cieniutkie paski.
Boczniaki ocieramy ściereczką z paprochów, kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy czwartą łyżkę masła, wrzucamy boczek, a po chwili boczniaki. Smażymy, mieszając, aż boczek i grzyby będą rumiane. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Gorącą zupę rozlewamy do 4 talerzy, posypujemy boczkiem z boczniakami (o, jak ładnie to wyszło) oraz natką i od razu podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024