Lody karmelowe to moje ulubione. Ten przepis nie wymaga posiadania maszyny do kręcenia lodów - krem po prostu wstawia się na noc do zamrażalnika i już. Podajemy z cienkimi ciasteczkami i nitkami karmelu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 litry
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Karmelowe parfait - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukier wsypujemy do dużego rondla lub na głęboką patelnię. Dolewamy 100 ml wody i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Przestajemy mieszać, zwiększamy ogień i gotujemy syrop, aż zmieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia i stopniowo, ostrożnie, bo pryska i syczy, dolewamy 200 ml zimnej wody. Stawiamy garnek (patelnię) z powrotem na ogniu i gotujemy, aż cały zestalony karmel się rozpuści. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Żółtka wbijamy do miski. Ubijamy ręcznym mikserem, aż zbieleją i zgęstnieją. Powoli dolewamy gorący syrop karmelowy, cały czas ubijając. Misujemy dalej, aż krem ostygnie. Śmietankę ubijamy na niezupełnie sztywno - czyli do momentu, gdy zaczną powstawać miękkie stożki. Delikatnie, lecz stanowczo mieszamy śmietankę i krem karmelowy, najlepiej metalową dużą łyżką, podbierając masę od spodu i zagraniając krem z boków do środka. To może potrwać chwilę, ale nie traćmy cierpliwości. Idealnie wymieszany krem wlewamy do 2-litrowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na 20 minut, żeby lody lekko zmiękły i dały się nakładać.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Karmelowe parfait: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |