Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karmelowe-parfait

Karmelowe parfait

Lody karmelowe to moje ulubione. Ten przepis nie wymaga posiadania maszyny do kręcenia lodów - krem po prostu wstawia się na noc do zamrażalnika i już. Podajemy z cienkimi ciasteczkami i nitkami karmelu.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 litry

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
250 g (1/4 kg) cukru
4 duże żółtka
600 ml kremowej zimnej śmietanki

Opis przyrządzania:
Cukier wsypujemy do dużego rondla lub na głęboką patelnię. Dolewamy 100 ml wody i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Przestajemy mieszać, zwiększamy ogień i gotujemy syrop, aż zmieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia i stopniowo, ostrożnie, bo pryska i syczy, dolewamy 200 ml zimnej wody. Stawiamy garnek (patelnię) z powrotem na ogniu i gotujemy, aż cały zestalony karmel się rozpuści. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Żółtka wbijamy do miski. Ubijamy ręcznym mikserem, aż zbieleją i zgęstnieją. Powoli dolewamy gorący syrop karmelowy, cały czas ubijając. Misujemy dalej, aż krem ostygnie. Śmietankę ubijamy na niezupełnie sztywno - czyli do momentu, gdy zaczną powstawać miękkie stożki. Delikatnie, lecz stanowczo mieszamy śmietankę i krem karmelowy, najlepiej metalową dużą łyżką, podbierając masę od spodu i zagraniając krem z boków do środka. To może potrwać chwilę, ale nie traćmy cierpliwości. Idealnie wymieszany krem wlewamy do 2-litrowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na 20 minut, żeby lody lekko zmiękły i dały się nakładać.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024