Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karczochy-z-wedzonym-lososiem
Karczochy z wędzonym łososiem
Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
6 spodów karczochów
200 g wędzonego łososia
4 łyżeczki kawioru z łososia lub pstrąga
4 łyżeczki czarnego kawiorku
szalotka
oliwa z oliwek
cytryna
łyżka siekanej natki
Opis przyrządzania:
Karczochy odcedzamy z zalewy i osuszamy papierem kuchennym. Każdy spód kroimy na krzyż na 4 części.
Na 4 talerzach układamy z 6 ćwiartek karczochów gwiazdy - tak, żeby zaokrąglone brzegi znalazły się w środku.
Łososia kroimy w pasy i dekoracyjnie układamy je pośrodku każdej karczochowej gwiazdy.
Każdą porcję ozdabiamy czerwonym i czarnym kawiorem.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy. Dodajemy 4 łyżki oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Ukręcamy gładki sos, dodając pół łyżeczki cukru, sól i sporo pieprzu. Sosem polewamy każdą gwiazdę dokoła.
Na koniec oprószamy każdą porcję siekaną natką i podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024