Lekka, ale treściwa kanapka z piersią kurczaka. Doskonała na zrelaksowaną kolację przed telewizorem lub jako lunch, zabrany do pracy.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kanapka z kurczakiem i cytrynowym majonezem - Opis przyrzÄ…dzania:
Pierś z kurczaka obieramy z tłuszczu i chrząstek, płuczemy i osuszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Sprawdzamy, czy kurczak jest w środku usmażony - jeśli nie, smażymy jeszcze chwilę. Usmażone mięso wyjmujemy i sudzimy. Ostudzoną pierś rozdzielamy - najlepiej palcami - na włókna. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do miseczki wkładamy majonez, dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej i łyżkę soku z cytryny. Dobrze mieszamy. Z bochenka świeżego żytniego chleba tniemy 8 kromek. 4 z nich smarujemy cytrynowym majonezem. Na każdej posmarowanej kromce kładziemy po kilka gałązek rukwi wodnej i kilka cienkich plasterków ogórka. Na warzywach kładziemy kurczaka i przykrywamy pozostałymi kromkami chleba.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kanapka z kurczakiem i cytrynowym majonezem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |