Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kanapka-z-kurczakiem-i-cytrynowym-majonezem

Kanapka z kurczakiem i cytrynowym majonezem

Lekka, ale treściwa kanapka z piersią kurczaka. Doskonała na zrelaksowaną kolację przed telewizorem lub jako lunch, zabrany do pracy.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
podwójna pierś z kurczaka
100 g dobrego
gęstego majonezu
cytryna
bochenek żytniego chleba
rukiew wodna
kawałek świeżego ogórka

Opis przyrządzania:
Pierś z kurczaka obieramy z tłuszczu i chrząstek, płuczemy i osuszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Sprawdzamy, czy kurczak jest w środku usmażony - jeśli nie, smażymy jeszcze chwilę. Usmażone mięso wyjmujemy i sudzimy. Ostudzoną pierś rozdzielamy - najlepiej palcami - na włókna. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do miseczki wkładamy majonez, dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej i łyżkę soku z cytryny. Dobrze mieszamy. Z bochenka świeżego żytniego chleba tniemy 8 kromek. 4 z nich smarujemy cytrynowym majonezem. Na każdej posmarowanej kromce kładziemy po kilka gałązek rukwi wodnej i kilka cienkich plasterków ogórka. Na warzywach kładziemy kurczaka i przykrywamy pozostałymi kromkami chleba.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024