W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kanapka z jajkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Kanapka z jajkiem

Absolutnie klasyczny sandwicz - jeden z niewielu akceptowanych przez mojego syna-niejadka. Ponieważ tradycyjna w tym zestawie rukiew wodna nie jest w Polsce szczególnie popularna - choć można już ją dostać - do kanapki możemy spokojnie użyć rzeżuchy.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 jajka
  • kilka łyżek dobrego majonezu
  • chleb pełnoziarnisty
  • garść rzeżuchy (lub rukwi wodnej)

Kanapka z jajkiem - Opis przyrządzania:

Jajka gotujemy na twardo - czyli wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, gasimy ogień, garnek przykrywamy i zostawiamy w spokoju na 20 minut. Po tym czasie jajka wstawiamy pod strumień zimnej wody, a kiedy będą zupełnie zimne, obieramy ze skorupek. Jajka kroimy w cienkie plasterki - nożem lub specjalną krajalnicą do jajek. Z bochenka pełnoziarnistego chleba kroimy 2 równe kromki. Obie kromki chleba smarujemy szczodrze dobrym majonezem - najlepiej domowym, ale kupny dobrej jakości też ujdzie w tłoku. Na jednej kromce kładziemy sporo świeżo ściętej rzeżuchy lub - jeśli mamy - garść listków rukwi wodnej. Na zieleninie kładziemy plasterki jajka. Całość solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Na wierzch kładziemy drugą kromkę chleba, majonezem do dołu. Całą kanapkę przyciskamy ręką i kroimy na pół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Kanapka z jajkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kanapka z jajkiem przepisy:

  • Zupa-krem z rukwi wodnej
    Delikatna, kremowa zupa o bladozielonym kolorze, odpowiednia na rozpoczęcie eleganckiej zimowej kolacji.
  • Masło Montpellier
    Pięknie zielone masło o wszechstronnym zastosowaniu. Klasycznie podajemy je do dużej gotowanej ryby, podawanej na zimno. Doskonałe także z młodymi ziemniakami (kiedy znudzi się nam już tradycyjny koperek).
  • Pasta z rzeżuchy
    Pasty są na przyjęciach bardzo użyteczne: ustawiamy kilka misek z - powiedzmy - smalcem, liptauerem, pastą z makreli i właśnie taką pastą rzeżuchową, obok koszyczek z dwoma rodzajami chleba i goście sami się obsłużą.
  • Pieczone buraczki z jajkiem
    Świąteczna sałatka w szokujących kolorach: ciemnoczerwonym, białym, żółtym, zielonym i różowym. Bardzo smaczna
  • Rzeżuchowy sos do ryby
    Ten pięknie zielony sos szczególnie dobrze komponuje się, zarówno pod względem smaku, jak i tonacji kolorystycznej, z filetem z łososia - danie w technicolorze!




Podziel się linkiem:


Komentarze: