Absolutnie klasyczny sandwicz - jeden z niewielu akceptowanych przez mojego syna-niejadka. Ponieważ tradycyjna w tym zestawie rukiew wodna nie jest w Polsce szczególnie popularna - choć można już ją dostać - do kanapki możemy spokojnie użyć rzeżuchy.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kanapka z jajkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka gotujemy na twardo - czyli wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, gasimy ogień, garnek przykrywamy i zostawiamy w spokoju na 20 minut. Po tym czasie jajka wstawiamy pod strumień zimnej wody, a kiedy będą zupełnie zimne, obieramy ze skorupek. Jajka kroimy w cienkie plasterki - nożem lub specjalną krajalnicą do jajek. Z bochenka pełnoziarnistego chleba kroimy 2 równe kromki. Obie kromki chleba smarujemy szczodrze dobrym majonezem - najlepiej domowym, ale kupny dobrej jakości też ujdzie w tłoku. Na jednej kromce kładziemy sporo świeżo ściętej rzeżuchy lub - jeśli mamy - garść listków rukwi wodnej. Na zieleninie kładziemy plasterki jajka. Całość solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Na wierzch kładziemy drugą kromkę chleba, majonezem do dołu. Całą kanapkę przyciskamy ręką i kroimy na pół.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Kanapka z jajkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |