Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kanapka-z-jajkiem
Kanapka z jajkiem
Absolutnie klasyczny sandwicz - jeden z niewielu akceptowanych przez mojego syna-niejadka. Ponieważ tradycyjna w tym zestawie rukiew wodna nie jest w Polsce szczególnie popularna - choć można już ją dostać - do kanapki możemy spokojnie użyć rzeżuchy.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 jajka
kilka łyżek dobrego majonezu
chleb pełnoziarnisty
garść rzeżuchy (lub rukwi wodnej)
Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo - czyli wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, gasimy ogień, garnek przykrywamy i zostawiamy w spokoju na 20 minut. Po tym czasie jajka wstawiamy pod strumień zimnej wody, a kiedy będą zupełnie zimne, obieramy ze skorupek. Jajka kroimy w cienkie plasterki - nożem lub specjalną krajalnicą do jajek. Z bochenka pełnoziarnistego chleba kroimy 2 równe kromki. Obie kromki chleba smarujemy szczodrze dobrym majonezem - najlepiej domowym, ale kupny dobrej jakości też ujdzie w tłoku. Na jednej kromce kładziemy sporo świeżo ściętej rzeżuchy lub - jeśli mamy - garść listków rukwi wodnej. Na zieleninie kładziemy plasterki jajka. Całość solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Na wierzch kładziemy drugą kromkę chleba, majonezem do dołu. Całą kanapkę przyciskamy ręką i kroimy na pół.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024